Az oldal jelenleg átalakítás miatt SZÜNETEL! A folyamatban lévő rendelések teljesítésre kerülnek!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban. Kapcsolat: e-mail: info@kavebazis.hu, Tel.: +36204655615
Kávé blog - hírek - ajánlataink: mindent a szemes, őrölt és kapszulás kávékról!

Cold brew

Dobszai Brigitta
2020.06.11 07:50
Cold brew

Június van, ami nem jelent mást, minthogy beköszöntött a nyár (ha ez az időjáráson még annyira nem is látszik)! A folyamatosan melegedő idő miatt sokunknak már nem esik jól a forró kávé, főleg nem napközben, így most egy olyan ínyencséget hoztunk el Nektek, ami ötvözi a hűsítő frissítőt és a kávé élénkítő erejét, valamint jól esik a nap bármely szakában. Azonfelül pedig úgy kapunk kávéházi minőséget és íz élményt, hogy közben nem hagyjuk el az otthonunkat.

A cold brew már az elkészítését illetően is teljesen más, mint bármely hasonlóan hideg (vagy akár meleg) társa, hiszen az előállításához nincs szükségünk forró vízre. Egyébként megsúgom rettenetesen egyszerű elkészíteni, maximum az élményre egy kicsit várni kell. S, hogy miért mondom ezt? Nos, a folyamat lényegében annyiból áll, hogy durvára őrölt kávét elkeverünk egy pohár szűrt vízzel, majd betesszük a hűtőbe minimum fél napra, de akár egyre is (ugye, hogy nem sok ez). Ha pedig kivártuk a dolgot, alaposan leszűrjük és egy kis vízzel vagy tejjel felöntve, jégkockákkal megspékelve fogyaszthatjuk is.

Teljesen más élmény ezt fogyasztani, mint azt, amit főzéssel kapunk, ugyanis az aromák a hideg víz hatására teljesen máshogy oldódnak ki a kávébabból, mint amikor hirtelen leforrázzuk azokat. Sokkal lágyabb és kellemesebb ízű kávét kapunk, amit utána jó ízzel fogyaszthatunk.

 

RECEPT:

Hozzávalók 1 adaghoz:

- 3 teáskanál darált kávé

- 2,5 dl szűrt víz

 

Elkészítés:

Ha kávébabból dolgozunk, akkor durvára daráljuk (hiszen így a szűréskor könnyebb dolgunk lesz), majd a vízbe tesszük és egy kanál segítségével elkeverjük. Miután nagyjából elkeveredett, a hűtőbe tesszük minimum 12, de jobb esetben 24 órára, hiszen ennyi idő kell neki, hogy kioldódjanak az aromák. Miután másnap a keveréket kivettük a hűtőből, szűrőpapír segítségével leszűrjük egyszer vagy kétszer. Az így kapott kávé-koncentrátumot 1-1-hez arányban felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, ehhez hozzátehetünk pár jégkockát és ízesíthetjük kedvünk szerint, ahogy jól esik és fogyaszthatjuk is. Ha esetleg nem fogyna el rögtön (amit kétlek), akkor 1-2 hétig eláll a hűtőben.

Viszont, ha Ti sem szerettek sokat várni vagy esetleg rohanósak a napjaitok, akkor van egy megoldásunk számotokra! A webshopban már megtaláljátok a Dolce Gusto újdonságát, amivel percek alatt tiétek lehet a cold brew élmény! A kapszula és a kávégép segít ebben, hiszen akár már 1 perc alatt a kezetekben foghatjátok a kávétokat. Bár a mondás úgy tartja, hogy a jó dolgokra várni kell, de ha megtehetjük, hogy időt spórolunk, akkor miért ne tennénk?

Ha pedig nem csak kávéznátok, hanem fel is dobnátok egy picit, a már amúgy is nagyegyszerű italotokat, akkor egy szuper koktélt is tudtok magatoknak varázsolni, ami az esti órákban is megállja a helyét.